4 redenen dat jeugd weg trekt uit Uden (en gelijk hebben ze)

jeugd-trekt-wegDeze bevolkingspyramide uit 2008 laat al duidelijk zien dat de jeugd tussen de 20 en de 29 masaal weg trekt uit Uden. Ook met cijfers uit 2014 van het CBS wordt dit beeld bevestigd. Een zorgwekkende ontwikkeling volgens de gemeente waar aandacht voor nodig is. Maar waarom trekken ze eigenlijk weg? Wij vroegen het aan de doelgroep zelf en kwamen tot interesante bevindingen.

 

 

 

 

diagram1. Er zijn geen hogescholen in Uden, daarom trekken veel jongeren naar de steden zoals Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen waar ze op kamers gaan wonen.

2. Het krijgen van een huurwoning via woonbedrijf duurt gemiddeld 6-7 jaar. Veel jongeren zoeken hun geluk in randgemeentes of in de grote steden.

3. Werkgelegenheid in Uden is lager dan in randgemeenten. Met een werkloosheid van 5% zoeken veel jongeren hun geluk ergens anders.

4. In grote steden wordt meer gedaan met beleving in het winkelcentrum, evenementen en interactie zijn hier de normaalste zaak van de wereld.

Wat kunnen we er aan doen?

  1. Het ziekenhuis Bernhoven biedt de mogelijkheid om een leer-werk klimaat te creëren in Uden op het gebied van zorg.
  2. Initiatieven als “Misfits” waar jongen ondernemers zich kunnen ontplooien in een gezonde omgeving bieden op langere termijn economische voordelen.
  3. Wat betreft woonsituaties is het aan de gemeente om na te denken over hun beleid op dit gebied zodat ze meer ruimte bieden voor nieuwe initiatieven op dit gebied waardoor er sneller en vaak ook goedkoper gehandeld kan worden.
  4. Het winkelcentrum van Uden kan een update krijgen waardoor klanten met nieuwe technologie geholpen kunnen worden.

Meer ideeën? Denk mee op onze Facebookpagina, wellicht leest de gemeente wel mee.