Een bijzondere documentaire door gepassioneerde Udense


Eindelijk mag Efie haar droom gaan waarmaken. Na een jaar van voorbereidingen gaat ze in april/mei op reis om een documentaire te filmen over haar grote passie: De folklore uit voormalig Joegoslavië. 

Efie, ‘een echte Ujese’, is opgegroeid met de authentieke muziek en dans uit de Balkan. Haar Nederlandse ouders hebben elkaar op een internationaal folklorefestival leren kennen, en het is er dan ook ‘met de paplepel ingegoten’. In Nederland treedt Efie al jaren op met dansen en liederen uit de Balkan. In 2017 heeft ze 3 maanden gedanst bij een folklore-ensemble in Banja Luka, Bosnië en Herzegovina (zie foto links).

Vanuit haar passie vindt zij het belangrijk de rest van de wereld dit culturele erfgoed te laten zien. ‘Doordat de oorlogsverhalen vaak op de voorgrond hebben gestaan, heeft de rijke folklore van dit stukje Europa te weinig aandacht gekregen’, aldus Efie.

Daarnaast lijkt het behoud van de folklore ook in het gedrang te komen. Er is veel veranderd, zowel in de Nederlandse volksdanswereld als in voormalig Joegoslavië zelf. Het is van belang dat deze documentaire nu wordt gemaakt, voordat het meer en meer verdwijnen gaat. In de documentaire gaat Efie op zoek naar antwoorden op de vraag hoe de toekomst van deze folklore eruit gaat zien.

Het is een behoorlijk groot project en er is dan ook flink wat geld nodig om de documentaire te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de reis, de crew, alle materialen en niet te vergeten het enorme werk om de documentaire te monteren. De kosten voor dit project blijven zo laag mogelijk, maar alsnog is er rond 10.000 euro nodig. Daarom is Efie een crowdfunding gestart.

Lijkt het jou een mooi project en gun jij het Efie om haar droom waar te maken? Je kunt haar een gift sturen op NL84 SNSB 8822 9397 78 t.n.v. HM Derksen. Want zoals ze zelf zegt: ‘als 1000 mensen mij 10euro geven, kan de documentaire worden gemaakt.’

Bezoek haar website voor het hele verhaal: www.myborrowedheritage.webnode.nl, volg haar op facebook/Instagram: My Borrowed Heritage of deel de link van de crowdfundingpagina:
https://www.doneeractie.nl/documentary-my-borrowed-heritage/-34103

 

CATEGORIES
Share This