Efie Derksen Legt Haar Missie Uit In Een Persoonlijk Interview

Efie Derksen

Efie Derksen

Met haar praktijk Levens-werk brengt Efie Derkse een hele mooie, eigen kijk op het leven. Door verschillende studies en haar eigen levenservaring heeft zij een prachtige visie weten te vormen, die ze graag met anderen deelt. Ze schrijft, begeleidt en masseert mensen naar een betere verbinding met zichzelf. Waarom en hoe ze dit doet, vertelt ze ons exclusief in dit interview.

 

Wat bedoel je eigenlijk met de verbinding met jezelf?
Daar kan ik veel over vertellen, maar het komt er op neer dat we eigenlijk een nogal ingewikkelde relatie met onszelf hebben. We hebben niet geleerd om echt contact te maken met onszelf en wijzen onszelf voornamelijk de hele dag af. Een paar voorbeeldjes van innerlijke dialogen die dat mooi laten zien, en die we allemaal kennen: ‘Dat had ik eigenlijk anders moeten zeggen, wat stom van me dat ik dat niet gezien heb, ik zie er niet uit, doe nou eens normaal’ en ga zo maar door. Als we die strijd zachter kunnen maken, zal het leven een stuk gemakkelijker worden.

Maar die strijd gaat toch eigenlijk automatisch?
Ja dat zie je goed, die strijd is een automatisch mechanisme. Het gaat er om dat je gaat oefenenen in het bewust worden van wat jouw mechanismen zijn. Hoe dit precies werkt leg ik in de cursus en in mijn begeleiding uit. Hoe meer je bewust wordt van die mechanismen, hoe milder je naar jezelf wordt en uiteindelijk naar de mensen om je heen.

 

Waarom hebben we die mechanismen?
Eigenlijk zijn die mechanismen helemaal niet fout, ze hebben ons geholpen om te kunnen leven en overleven. Het is ook niet zo dat je er van af moet, je hoeft er alleen maar bewust van te worden om er milder mee om te kunnen gaan. De voornaamste oorzaak van die mechanismen is de angst voor eenzaamheid. Alles wat we doen is erop gestoeld om liefde en erkenning van anderen te krijgen en ons vooral niet eenzaam te hoeven voelen. Als iemand ons afwijst, bevestigd dit namelijk onze zelf-afwijzing, en voelen we die eenzaamheid, die altijd al in ons zit. Het mooie is dat wanneer je hiervan bewust wordt, je kunt oefenen met het ervaren van de pijn van eenzaamheid, waardoor je het steeds minder gaat vermijden.

 

Hoe ga jij zelf dan om met die eenzaamheid?
Dit pijnlijke gevoel heb ik al vroeg in mijn leven mogen ervaren. Op mijn 18e is mijn eerste vriendje, waarmee ik vier jaar samen was, overleden aan de gevolgen van leukemie. Op dat moment moest ik het helemaal alleen doen. Wie ben je als je 18 bent, versmolten met je vriendje en jullie toekomstbeeld, wie ben je als hij er niet meer is?  En ik kan proberen om uit te leggen hoe pijnlijk het gevoel van eenzaamheid kan zijn, maar het is bijna niet te beschrijven. Op dat moment heb ik die pijn met geen mogelijkheid kunnen wegdrukken, het was zo sterk, dat ik me er alleen in kon begeven. Ik leerde dat het leven altijd veranderlijk is, en het onzeker is of iemand wel of niet bij je blijft. De enige die je hele leven met je meeloopt ben je zelf, vandaar dat die verbinding met jezelf zo belangrijk is! En voor die ervaring ben ik nu, bijna 10 jaar later, ontzettend dankbaar. Ik heb daar zoveel van mogen leren, en doe dat nog steeds iedere dag.

 

Hoe help je anderen om die verbinding met zichzelf te kunnen maken?
Buiten dat ik regelmatig artikelen schrijf, heb ik ook een cursus geschreven ‘In verbinding met jezelf’. Verder begeleid ik mensen individueel in gesprekstherapie en geef ik voetreflexmassages ter ontspanning. Buiten dat ben ik ook actief met het taboe over vrouwelijke seksualiteit te doorbreken, middels tantra-trajecten. Allemaal voor een mildere, zachtere, heldere wereld.

 

Is die betere wereld jouw missie?
Ja zo kun je dat denk ik wel zien. Ik ben niet zo idealistisch ingesteld dat ik denk dat dit proces voor iedereen nodig is. Maar ik denk wel hoe meer mensen ik kan helpen om een mildere verbinding met zichzelf te maken, hoe fijner die omgeving wordt. Want als iedereen voor zichzelf zorgt, wordt er voor iedereen gezorgd. Wanneer je liefdevoller naar jezelf kan zijn, zul je liefdevoller naar de hele wereld worden.

 

Wie kan er dan bij jou terecht?
Iedereen is welkom in mijn praktijk. Door mijn leeftijd en kijk op deze nieuwe maatschappij, ligt mijn expertise bij jongeren tussen 18-35 jaar. Voor meer informatie kijk op mijn website: www.levens-werk.com of volg mij op facebook en/of Instagram. Ook ben ik aangesloten bij Misfits, een platform voor jonge wondernemers en bijzondernemers in Uden, en ben daar regelmatig te vinden.