Museum Krona toont als eerste in Nederland een NFT uit eigen collectie.

Corine Crone, zakelijk leider van Museum Krona in Uden is er trots op. Naast hun nieuwste voorstelling met werken van Salvador Dalí is vanaf 4 juni ook de allereerste NFT uit hun eigen museale collectie te bekijken bij Museum Krona.

“We zijn als museum groot genoeg om ruimte te kunnen geven aan dit soort innovatie en klein genoeg om snel te kunnen veranderen, vertelt Crone”. Na een gesprek met een aantal kunstenaars uit de NFT wereld waren ze direct enthousiast. “Dit verdient een podium, was het gevoel. Het was nog even een uitdaging hoe dat technisch in zijn werk ging, maar dankzij een aantal knappe koppen uit ons team hadden we al gauw een aantal prachtige schermen voor de oudste kloostermuur van Uden in ons museum.”

Een belangrijk detail is dat het getoonde (Blueprint) kunstwerk ook echt deel is van de collectie van het Museum. “Wij vinden het mooi om mee te gaan in deze beweging, maar als museum is het belangrijk ook de kunstenaars de waardering te geven die ze verdienen. Daarom hebben we besloten de opdracht te geven en het kunstwerk aan te kopen.”

De kunstenaar, Niels Broszat kan zijn geluk niet op. Als kunstenaar verdiende hij zijn sporen jaren eerder met het winnen van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De laatste paar jaar is hij met zijn digitale kunst onder andere bezig om musea in Nederland te vertellen over de mogelijkheden van NFT’s.

“Deze eerste stap is zo belangrijk”, lacht Broszat. “Ik wil hiermee een verhaal vertellen, daarom zijn sommige werken ook half digitaal en half geschilderd.” Het is belangrijk dat deze twee werelden letterlijk en figuurlijk elkaar gaan ontmoeten. Ik wil als kunstenaar daar een brug mee helpen bouwen.

Mede daarom wil Niels samen met Museum Krona andere mensen uit de culturele wereld uitnodigen om zijn reis te delen naar deze tentoonstelling toe. Samen met andere sprekers wil hij graag de mogelijkheden van het zogenaamde Web3 en NFT’s uitleggen voor de kunstwereld. “Ook kan het enorm inspirerend zijn voor het bedrijfsleven en alles er tussenin.” Het zijn nu de kunstenaars die er als eerste mee aan de slag gaan, maar deze nieuwe technologie biedt kansen voor bedrijven, evenementen en ver daar buiten.

Op zaterdag 1 oktober organiseren Broszat en Museum Krona daarom een masterclass en inspiratiesessie voor geïnteresseerden en professionals die meer willen weten over de toepassing van NFT’s.

Inschrijven kan via: https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/activiteit/masterclass-inspiratiesessie-nft