Feest! Al 65 Jaar Strijd Tussen Uden Veghel, Maar Waarom Eigenlijk?

Feest! Al 65 Jaar Strijd Tussen Uden Veghel, Maar Waarom Eigenlijk?

Conflict, close up of two fists hitting each other over dramaticSinds jaar en dag is er een stille strijd tussen Uden en Veghel. Het is niet echt kwaadaardig en er vallen geen gewonden. Maar wel blijft er onder de mensen een bepaalde competitiestrijd voelbaar. Waar komt deze spanning eigenlijk vandaan? Na een kort onderzoek kwamen we er achter.

Uit bronnen blijkt dat de strijd vooral op het politieke vlak gevoerd werd en uiteindelijk opgehitst werd door kranten. Dit was vroeger een stategie vanuit om meer kranten te verkopen en verhalen te maken.

De vorming van de regio Uden-Veghel, kenmerkt zich door een ontwikkeling, waarbij Peel en Meierij zeker dichter tot elkaar gekomen zijn. De tamelijk felle anti-Veghelse houding van Uden, die in de jaren 50 (onder andere door het Udens weekblad) onterecht gevoed werd door de strijd om de benoeming tot kerngemeente luwde reeds eind jaren 60 op het regionale politieke vlak. Vanaf 1967 zoeken Uden en Veghel opvallend vaker toenadering tot elkaar. Het is een tijd waarin de Oost-Brabantse gemeenten steeds meer gaan zoeken naar samenwerkingsverbanden om te komen tot een sterkere regionale positie. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Uden-Veghel)

In Brabant zijn vergelijkbare verhoudingen tussen steden bekend. Denk bijvoorbeeld aan Eindhoven en Helmond. Ook in Gelderland is een zelfde strijd bekend tussen Nijmegen en Arnhem. Het aftroeven en afzetten van andere steden lijken mensen te doen om een wij-zij cultuur te creëren. Dit gebeurt vaak uit trots voor de plaats waar ze vandaan komen. Vaak gebeurt dit met een grap en een por. Helaas kennen we ook het fanatisme vanuit voetbalaanhangers in extremere vormen.

65 jaar strijd? Is het tijd om de strijd met pensioen te laten gaan? Het carnavalsfeest Vudel (De naam is een combinatie van Uden en Veghel) lijkt de perfecte plaats om met een biertje de strijd te beslechten.

Is het tijd voor het einde aan de strijd? Deel dan dit bericht!

http://www.udenonline.com/top-5-festivals-in-uden/

CATEGORIES
Share This